Güvenlik için kullanılır. Sağlıklı parolalar ve şifreleme yöntemleri ile hacklenmelerin ve veri sızıntıların önüne geçilebilir.
Öncelikle Şifreleme Yöntemleri ikiye ayrılır
Simetrik ve Asimetrik Şifreleme
Simetrik Şifreleme
Simetrik Şifreleme
Bu şifreleme yönteminde bir metin olur belirli bir algoritma ile şifrelenir. Şifreyi çözmek için gizli bir anahtar belirlenir. Gizli anahtara ve şifrelenmiş metine sahip herkes ana metni görebilir.

Popüler olarak AES, DES, 3DES, Blowfish, RC4 ve IDEA'ya örnek verebiliriz.

Popüler olarak AES, DES, 3DES, Blowfish, RC4 ve IDEA'ya örnek verebiliriz.
Asimetrik Şifreleme
Asimetrik Şifreleme
Burası biraz daha karışık diyebiliriz fakat en sadece şeklinde açıklamaya çalışacağım. Simetrik şifrelemede tek bir anahtar belirlenir fakat bu şifrelemede iki adet anahtar belirlenir. Birinci anahtar metini şifrelemek için gereklidir. İkinci anahtar ise şifreyi çözmek için. Kafanız biraz karıştıysa bir örnek ile açıklayalım.
Ben güvenli bir mesaj şifreleme uygulaması tasarlamak istiyorum ve buna uygun bir algoritma tasarladım. Bu algoritmaya bağlı olarak iki tane uygulama yazdım. Birinci uygulama şifreleme ikincisi ise çözme. Şifreleme uygulamasını uygulamayı kullanmak isteyen kişilere gönderirim. Şifreleme anahtarını veya uygulamasına herkes erişim sağlayabilir. Mesajlarını şifrelerler ve bana şifrelenmiş mesajlarını atabilirler. Çözme algoritması sadece bende olabileceği için herhangi bir güven zaafiyeti olmayacaktır. Tabi bu şifreleme yöntemlerininde dezavantajları bulunmaktadır simetrik şifrelemeye göre yavaştır ve bu yavaşlık problem oluşturabilir.
Popüler olarak Diffie-Hellman, RSA, ElGamal, Paillier'a örnek verebiliriz.

Temel olarak bilgilendirmek istedim. Daha detaylı olarak şu kaynaklardan bakabilirsiniz.
searchsecurity.techtarget.com
Ben güvenli bir mesaj şifreleme uygulaması tasarlamak istiyorum ve buna uygun bir algoritma tasarladım. Bu algoritmaya bağlı olarak iki tane uygulama yazdım. Birinci uygulama şifreleme ikincisi ise çözme. Şifreleme uygulamasını uygulamayı kullanmak isteyen kişilere gönderirim. Şifreleme anahtarını veya uygulamasına herkes erişim sağlayabilir. Mesajlarını şifrelerler ve bana şifrelenmiş mesajlarını atabilirler. Çözme algoritması sadece bende olabileceği için herhangi bir güven zaafiyeti olmayacaktır. Tabi bu şifreleme yöntemlerininde dezavantajları bulunmaktadır simetrik şifrelemeye göre yavaştır ve bu yavaşlık problem oluşturabilir.
Popüler olarak Diffie-Hellman, RSA, ElGamal, Paillier'a örnek verebiliriz.

Temel olarak bilgilendirmek istedim. Daha detaylı olarak şu kaynaklardan bakabilirsiniz.

What is Asymmetric Cryptography? Definition from SearchSecurity
Asymmetric cryptography, also known as public-key cryptography, is a method for encrypting and decrypting data. Learn how it works, its history and more.